Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Gucci ή μήπως να το ξανασκεφτώ;

   Kρίση..αυτή η λέξη δημιουργεί πολλά συναισθήματα, πολλούς συνειρμούς και σχεδόν πάντα καταλήγει σε φόβο αφενός για αυτά που θα ακολουθήσουν και αφετέρου αν τελικά θα βρεθούν τρόποι να ελευθερωθούμε από αυτή! Έχει, όμως,  η οικονομική κρίση μόνο αρνητικές πτυχές ή μέσω αυτής αναθεωρούμε πολλά, αρχίζουμε  να αξιολογούμε καλύτερα τα γεγονότα,  να βάζουμε άλλες προτεραιότητες και να σεβόμαστε την αξία των χρημάτων; Οι νέοι είναι ακόμη προσκολλημένοι στον παλαιό τρόπο ζωής, διατηρούν ακόμη τις πολυτελής συνήθειες τους;

  Αναμφισβήτητα η κρίση έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στις ζωές μας, είτε κάποιος βρίσκεται στα ανώτατα είτε στα κατώτερα στρώματα. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και επηρεάζεται  διαφορετικά από αυτή, κρίση η οποία έχει πολλούς παραμέτρους και ανάμεσα τους και κοινωνικές. Ωστόσο, εάν εξετάσουμε πιο διεξοδικά το θέμα θα γίνει αντιληπτό πως, όπως κάθε κατάσταση, έτσι και η οικονομική κρίση  έχει και την θετική αλλά και την αρνητική πλευρά. Θα ρίξουμε μια ματιά στις συνήθειες των νέων,  αυτά που μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαν  δεδομένα ή ντεμοντέ τα αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο και τους δίνουν άλλη αξία.

  Ώρα 14:00 στη λέσχη του Παντείου Πανεπιστημίου. Η ώρα του φαγητού, και ποιος θα φανταζόταν πριν δύο χρόνια ότι αυτό το εστιατόριο θα ήταν κάποτε ασφυχτικά γεμάτο; Τόσο γεμάτο που να μην υπάρχει  ένα άδειο τραπέζι και η ουρά των φοιτητών που αναμένουν να φάνε φτάνει κοντά στη πόρτα της εισόδου. Το φαγητό κατά πολλούς μπορεί να μην έχει την καλύτερη ποιότητα και γεύση αλλά παρέχεται δωρεάν, πολύ σοβαρός παράγοντας για την εποχή που διανύουμε , ώστε να επιλέγουν οι φοιτητές να πάρουν το μεσημεριανό τους στη πανεπιστημιακή λέσχη και όχι σε κάποιο φαστφουντάδικο δίπλα στη σχολή! Η Άννα σχολιάζει: “ από το πρώτο έτος της σχολής έρχομαι εδώ για  να φάω, ωστόσο, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχω παρατηρήσει να έρχονται τόσοι πολλοί φοιτητές και ανάμεσα τους άτομα τα οποία στα πρώτα έτη αντιμετώπιζαν το εστιατόριο με απαξιωτικό τρόπο.’’

  Αλλαγές υπάρχουν και στην εξωτερική τους εμφάνιση. Η επιλογή των ρούχων και των αξεσουάρ δεν γίνεται με βάση απαραίτητα τη μάρκα αλλά το κόστος. Τα επώνυμα τζιν και το πάθος των γυναικών για ακριβές τσάντες, εντυπωσιακά παπούτσια και κοσμήματα, αποτελούν παρελθόν. Ακόμη  δεν  παρουσιάζουν δισταγμούς να χρησιμοποιούν τα «κινητά παντόφλες.» O Κώστας ακουμπώντας με άνεση πάνω στο τραπέζι το κινητό του, που είναι πολύ παλαιού μοντέλου, επισημαίνει: “να και κάτι καλό που μας έφερε η κρίση! Μπορώ να χρησιμοποιώ τέτοιο κινητό χωρίς να με κοροϊδεύουν , εξάλλου δεν καταλαβαίνω αυτή την καταναλωτική μανία; Tι το θες το κινητό, απλά να μιλάς και να στέλνεις μηνύματα και αυτό εδώ κάνει αυτή τη δουλειά.’’ Κάτι άλλο που έχει αλλάξει ριζικά είναι ο τρόπος διασκέδασης. Προ κρίσης ,κυρίως, η διασκέδαση ήταν η εξής: πρώτα καφεδάκι, μετά φαγητό και τέλος clubbing ως το πρωί. Αυτή τη περίοδο κάτι τέτοιο θεωρείται πολυτέλεια, έτσι επιλέγουν να κάνουν ένα από τα τρία, γι΄αυτό να μην αναρωτιόμαστε γιατί είναι γεμάτες οι καφετέριες και τα clubs, γιατί πολύ απλά έχουν κόψει από κάτι άλλο.

  Ίσως τελικά πρέπει να πιστέψουμε στην άποψη ό,τι γίνεται, γίνεται για καλό. Ύστερα από αυτή τη φάση, θα έχει γίνει ένα ξεκαθάρισμα και οι προτεραιότητες μας θα αλλάξουν. Καλή τύχη!

1 σχόλιο: